Knotten en kandelaberen

Knotten

Het knotten van bomen is een eeuwenoude snoeitechniek waarbij met regelmatige tussenpozen de volledige kroon van de boom wordt weggesnoeid tot op een zogenaamde knot. Knotwilgen zijn hiervan het bekendste voorbeeld. 

Het oorspronkelijke doel van knotten was het oogsten van twijgen voor het vlechten van manden of dikkere takken voor brandhout of stelen van werktuigen. Het grote voordeel van knotten is dat je op termijn een vitale stam krijgt waarvan op regelmatige basis te oogsten is.

Tegenwoordig zijn knotbomen meer cultureel erfgoed en een ‘vormkeuze’ dan een praktisch gebruiksgoed, maar ze zijn van groot ecologisch belang in ons cultuurlandschap. De holtes, scheuren en gaten die zich in de loop der jaren in de knotten en stammen ontwikkelen bieden leefruimte aan diverse andere organismen, van nestelende vogels, zeldzame zwammen tot marterachtigen. 

Doordat knotbomen over het algemeen relatief klein zijn en regelmatig onderhouden worden blijven de risico’s voor tak- en stambreuk laag en vormen ze dus geen groot gevaar langs doorgaande wegen.

Eikenhakhoutstoven, wat feitelijk tot tegen de grond geknotte eiken zijn, behoren tot de oudste bomen van ons land.


Kandelaberen

Onder kandelaberen worden feitelijk twee snoeimethoden verstaan. Een bekende vorm van kandelaberen is die van platanen, waar bij aan de hoofdstam meerdere gesteltakken worden gevormd die regelmatig geknot worden waardoor een kandelaarachtige vorm ontstaat.

De andere variant van kandelaberen is het sterk reduceren van een grote boom waarbij gesteltakken grotendeels worden weggezaagd en slechts enkele meters blijven staan. Deze techniek wordt toegepast op bomen die bijvoorbeeld een gevaar opleveren bij hevige windbelasting of stabiliteitsproblemen hebben. Een consequentie van deze manier van kandelaberen is dat de de boom hierna regelmatig (iedere drie tot acht jaar) teruggeknot moet worden tot waar de takken ingekort zijn, omdat de nieuwe uitlopers vaak niet optimaal aangehecht zijn en er vaak houtrot gaat optreden op de plaatsen waar de takken afgezaagd zijn. Ondanks dat het een zeer ingrijpende maatregel is kan kandelaberen ervoor zorgen dat een boom langer kan blijven staan dan anders het geval zou zijn.

LET OP: Voor het kandelaberen is het voor sommige gemeenten noodzakelijk om een omgevingsvergunning (kapvergunning) aan te vragen. Een omgevingsvergunning kunt u aanvragen bij de gemeente waar de boom zich bevindt. Ook kunnen wij deze verplichting op ons nemen.


Terug naar overzicht
© 2024 Green Professionals | Cookies